Mi az artrózis vagyis a porckopás?

C:\Users\Asus\Pictures\arthrozis.jpg

Az artrózis egy hosszú folyamat eredménye, amikor az ízületet borító porcréteg szerkezete fokozatosan gyengül, a porc felrostozódik, helyenként eltűnik, ilyenkor az alatta lévő csontfelszínek egymáson súrlódnak. Az ízületi stabilitás megbomlik, kóros mozgásformák alakulnak ki tovább terhelve az ízületet. Később un. csontkinövések keletkeznek a csontok szélein, melyek a mozgást nehezítik, az ízület egyre inkább deformálódik. Ezen elváltozások jellegzetes, hóropogás-szerű hangjelenséggel társulnak. Olykor gyulladásos periódusok is előfordulhatnak, mely meleg, pirosas, duzzadtabb ízületet és kifejezett fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz.

A porckopás szinte az összes ízületet érintheti (pl.: váll, csípő, térd, könyök, kéz kisízületek, boka, gerinc) és lehet un. elsődleges (ilyenkor oka általában ismeretlen) vagy másodlagos (ekkor valamilyen megelőző betegség vagy elváltozás okozza) .

Kiváltó okai: a kor előrehaladta, a túlsúly, korábbi sérülések, a láb „X” vagy „O” állása, túlterhelés, mikrosérülések (versenysport), speciális foglalkozások (burkoló, festő), családi halmozódás.

Kivizsgáláskor fontos a klinikai kép, röntgenfelvétel készítése, ultrahang vizsgálat, komolyabb esetben MRI vizsgálat, esetleg ízületi tükrözés (arthroscopia) is szükséges lehet.

Kezeléskor amennyiben ismert, a kiváltó ok megszüntetése fontos. Ezen kívül testsúlycsökkentés, gyógytorna, úszás, fizikoterápia, orvosi lézer, kinesio tape kezelés és gyógyfürdő kúra jó hatású.  A gyógyszeres kezelések magukban foglalják porcvédők, fájdalomcsillapítók szedését, pakolások, orvosi kollagén terápia alkalmazását.

Amennyiben ezen  módszerek nem hatásosak, ízületi feltöltés jön szóba. A hyaluronsavat tartalmazó injekciók beadásának szükségességét a klinikai kép, és a leletek alapján szakorvos állapítja meg.

Ha már előrehaladott a folyamat, kifejezett fájdalom és mozgáskorlátozottság áll fenn, akkor ortopéd sebészeti beavatkozás, ízületi protézis beültetése válhat szükségessé.