Ízületi fájdalom

Vállízület

C:\Users\Asus\Pictures\86620DS.jpg

Vállízületi kopás

Túlterhelés, megelőző sérülés okozhatja. Kezdetben diffúz, tompa, inkább reggel jelentkező fájdalom jellemzi, mely napközben enyhül, az ízület „bejáródik”, kevésbé okoz panaszt. Az idő előrehaladásával fokozatosan és lassan erősödik. Olykor az ízület begyullad, ilyenkor jellemző az éjszakai, beteget felébresztő fájdalom, előfordul, hogy a beteg egyáltalán nem is tud a vállára feküdni. A beteg váll mozgásai csökkennek, beszűkülnek, fájdalmasak. Az ízület mozgatásakor hóropogásra emlékeztető hang is észlelhető.

Váll körüli képletek betegségei

Gyakori a vállat körülvevő inak és nyáktömlők gyulladása, mely igen erős fájdalommal, mozgásbeszűküléssel járhat, akár éjjel is.

Előfordulhat a vállízületet rögzítő un. rotátor köpeny sérülése is, melynek okai közül jellemzőek az „elhasználódás”, mikrosérülések, megerőltetés, esés.

Fizikális, röntgen, ultrahang és MRI vizsgálat segíthet tisztázni a kiváltó okokat.

Számtalan konzervatív terápiás módszer közül választhatunk (gyógytorna, fizikoterápia, injekciós kezelés, gyógyszeres kezelés, orvosi lézer, orvosi kollagén kezelés, pakolások, melegítés stb.). Műtéti megoldás válhat szükségessé a fenti kezelések hatástalansága esetén.

 

Nyaki gerinc

C:\Users\Asus\Pictures\42517198-Digital-composite-of-Highlighted-spine-of-woman-with-neck-pain-Stock-Photo.jpg

Nyaki gerinc kopása, spondylosis

Gyakori ok a fájdalom hátterében, ilyenkor kis meszes felrakódások keletkeznek a csigolyák peremein, melynek következtében általában a nyak oldalra hajlítása nehezített, esetleg fájdalmas. Amennyiben már nagyobb felrakódások un. csőrök vannak jelen ezek szédüléses, migrénes panaszokat is okozhatnak.

Nyaki izomfájdalom

Talán a leggyakoribb kiváltó ok, melynek hátterében kényszertartás (számítógép használat, fodrász foglalkozás, éjszakai „elalvás” stb.), szorongás, depresszió, túlterhelés, huzat, klíma használat is állhat. Ilyenkor igen feszes az izomzat, melyben kisebb, fájdalmas csomók tapinthatók.

Nyaki kisízületi blokk

Hirtelen rossz mozdulat, esetleg trauma hatására bekövetkező kóros elmozdulás, „összeakadás” a kisízületekben.

Ha a nyaki gerincvelőből kilépő ideggyök is nyomás alá kerül, akkor vállba, karba sugárzó fájdalom, zsibbadás, akár érzéskiesés is jelentkezhet a felső végtag bizonyos bőrfelszínein.

Egyéb okok

Nem mozgásszervi okok is állhatnak a nyaki fájdalom hátterében pl.: szívinfarktus, koszorúér betegségek, övsömör, vírusfertőzések, lelki okok.

Fizikális vizsgálat, röntgenfelvétel és MRI vizsgálat segíthet a diagnosztizálásban.

Gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápia, pakolások, melegítés, fájdalomcsillapítás, izomlazítás, orvosi kollagén, kinesio tape kezelés, autogén tréning, manuálterápia stb. segíthet a gyógyulásban.

Térdízület

 

Térdkopás, artrózis

C:\Users\Asus\Pictures\32764841-arthrosis-of-the-knee-Stock-Photo.jpg

A térdfájdalom egyik leggyakoribb oka. A csúszófelszínek fokozatos eltűnésével a mindennapi életben egyre nehezebben mozog a térd. Az idő előrehaladásával akár csont a csonton érintkezés jön létre térdfájdalommal, mozgásbeszűküléssel, térdgyulladással és gyakran duzzanattal együtt.

Hátterében gyakran a kor előrehaladta, a túlsúly, korábbi sérülések, a láb „X” vagy „O” állása, túlterhelés, mikrosérülések (versenysport), speciális foglalkozások (burkoló, festő), családi halmozódás állnak.

Kórisméjében fizikális vizsgálat, röntgenfelvétel, ultrahang és MRI vizsgálat segíthet.

Kezeléskor amennyiben ismert, a kiváltó ok megszüntetése fontos. Ezen kívül testsúlycsökkentés, gyógytorna, úszás, fizikoterápia, orvosi lézer, kinesio tape kezelés és gyógyfürdő kúra jó hatású.  A gyógyszeres kezelések magukban foglalják porcvédők, fájdalomcsillapítók szedését, pakolások, orvosi kollagén terápia alkalmazását.

Amennyiben ezen  módszerek nem hatásosak, ízületi feltöltés jön szóba. A hyaluronsavat tartalmazó injekciók beadásának szükségességét a klinikai kép, és a leletek alapján szakorvos állapítja meg.

Ha már előrehaladott a folyamat, kifejezett fájdalom és mozgáskorlátozottság áll fenn, akkor ortopéd sebészeti beavatkozás, ízületi protézis beültetése válhat szükségessé.

Térd körüli lágyrészek betegségei

C:\Users\Asus\Pictures\Baker.jpg

A térdízület körül sok nyáktömlő segíti a mozgást. Ezek mechanikus okokból begyulladhatnak, megduzzadhatnak. Ilyen pl.: a Baker-cysta a térdhajlatban, mely általában nem okoz panaszt, esetleg guggolási nehezítettséget, feszülést. Megrepedhet, mely éles fájdalommal jár, mélyvénás trombózis tüneteit utánozhatja.

Gyakori még az Achilles-ín és az a körüli nyáktömlők gyulladása trauma vagy túlterhelés hatására. Terhelésre fokozódó fájdalom jellemzi, mely pihenést követően rosszabbodik.

Diagnosztizálásukban a fizikális és mozgásszervi ultrahang valamint MRI vizsgálat segíthet.

Akut esetben fontos a nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentő krém, gyógyszer, pakolás használata, jegelés. Később gyógytorna, masszázs, fizikoterápia, orvosi lézer, kinesio tape kezelés, fokozatos terhelés, makacs esetben a terápiás röntgenbesugárzás is hasznos lehet. Végső esetben műtéti megoldások is rendelkezésre állnak.

 

Derék

 

Heveny derékfájdalom vagy lumbágó

C:\Users\Asus\Pictures\stock-vector-lumbago-371822665.jpg C:\Users\Asus\Pictures\images.jpg

Hirtelen rossz mozdulatot, emelést, túlterhelést követő fájdalom, mely jellemzően a derékra korlátozódik, olykor a farizmok felé sugározhat ki.

Fiatalkori derékfájás

Fontos az alapos vizsgálat, mert a háttérben a megerőltetésen kívül egyéb okok is állhatnak pl.: gyulladás.

Időskori derékfájás

Hátterében a banális okokon kívül csontritkulás, de akár tumoros betegség okozta csigolya összeroppanás is állhat.

Isiász

A deréktáji fájdalomhoz éles, az alsó végtagok és a farizmok felé kisugárzó fájdalom és zsibbadás is társulhat. Ennek hátterében leggyakrabban a porckorongok kitüremkedése, sérvesedése áll.

Gerinccsatorna szűkület

Főként 50 éves kor fölött jelentkezik, séta közbeni görcsös fájdalom és zsibbadás a lábszárizomzatban.

Farokcsonti fájdalom

Főként a nők betegsége, fenékre esés vagy egyéb trauma következményeként, olykor kimutatható ok nélkül, mely üléskor fokozódik.

Egyéb okok

Daganat, gyulladás, fertőzés, sérülés, gasztroenterológiai, nőgyógyászati és urológiai betegségek stb.

Kórisméjükben a fizikális, röntgen, ultrahang vagy MRI vizsgálat és csontszcintigráfia segíthet.

Kezelésük során konzervatív (fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, tapaszok, injekciók, infúziók, fizikoterápia, gyógytorna, gyógymasszázs, orvosi kollagén és lézer kezelés, kinesio tape stb.) valamint műtéti gyógymódokat alkalmazunk egyénre szabottan.

Csípő

C:\Users\Asus\Pictures\42458841-medical-accurate-illustration-of-the-hip-Stock-Illustration-skeleton-hip-pelvis.jpg

Csípőkopás, artrózis

C:\Users\Asus\Pictures\hip arthrosis.jpg

Lehet elsődleges, ilyenkor nem ismert a kiváltó ok vagy másodlagos, melynek hátterében csípőficam, csontbetegségek, combfej elhalás, sérülés, gyulladásos betegségek stb. állhatnak.

Jellemző a reggeli, indítási fájdalom, mely a lágyékba, fartájra, a comb elülső-oldalsó felszínére, térdbe sugárzik ki. Az ízület napközben „bejáródik”, majd pihenést követően a fájdalom kiújul. Előrehaladott esetben a fájdalom állandósulhat. A beteg járása sántító, kímélő jellegű lesz, nehezen jár lépcsőn, a tömegközlekedés is nehézkessé válik, később az napi rutin feladatok is nehezére esnek.

Kezeléskor amennyiben ismert, a kiváltó ok megszüntetése fontos. Ezen kívül testsúlycsökkentés, gyógytorna, úszás, fizikoterápia, orvosi lézer, kinesio tape kezelés és gyógyfürdő kúra jó hatású.  A gyógyszeres kezelések magukban foglalják porcvédők, fájdalomcsillapítók szedését, pakolások, orvosi kollagén terápia alkalmazását.

Amennyiben ezen  módszerek nem hatásosak, ízületi feltöltés jön szóba. A hyaluronsavat tartalmazó injekciók beadásának szükségességét a klinikai kép, és a leletek alapján szakorvos állapítja meg.

Ha már előrehaladott a folyamat, kifejezett fájdalom és mozgáskorlátozottság áll fenn, akkor ortopéd sebészeti beavatkozás, ízületi protézis beültetése válhat szükségessé.

Combfejelhalás

Serdülőkori, nem fertőzéses eredetű megjelenése a Perthes-kór, melyet vérellátási zavar okoz általában 3-12 éves fiúknál (háromszor gyakoribb, mint lányoknál), főként egyoldali. Fájdalmas kímélő sántítás jellemzi. Konzervatív és ortopéd sebészeti megoldásai lehetnek.

Felnőttkori, nem fertőzéses eredetű formája alkoholizmus, immunbetegségek, krónikus szteroid szedés, elhízás, cukorbetegség stb. következménye lehet. Terhelésre fokozódó és éjszaka is jellemző fájdalmas mozgásbeszűkülés jellemzi. Konzervatív és ortopéd sebészeti megoldásai lehetnek.

Piriformis szindróma

C:\Users\Asus\Pictures\piriformis.jpg

A vaskos fonatú ülőideg az un. piriformis izom alatti alagúton lép ki a kismedencéből a comb hátsó területére. Amennyiben itt valami miatt szűkület keletkezik (gyulladás, vérzés, tumor, egyéb ok), az izom megrövidül (rossz testtartás stb.) az ideg nyomás alá kerül.

Jellemző tünetei: a fartáji, farokcsont táji, keresztcsonti fájdalom, mely üléskor, előrehajláskor, emeléskor fokozódik, ülési nehezítettség, esetleg a tapintás érzés csökkenése az érintett alsóvégtagon.

Kezelésében gyógytorna, gyógymasszázs, injekciós kezelés, orvosi lézer alkalmazható, végső esetben műtéti megoldás következik.