Dr. Beöthe Tamás Ph.D., főorvos

Urológus és onkológus szakorvos


Időpontfoglalás : +36 30 307 3924

info@dunapartmedical.hu


Rendelési idő: csütörtök délután

Edukációs oldal: www.urodoki.hu

Bemutatkozás

Pécsett születtem 1973-ban. Gimnáziumi tanulmányaimat a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végeztem. A gimnázium szervezésében, diákként vettem részt sérült gyermekek nyaraltatásában. Ez az élmény olyan meghatározó volt számomra, hogy a gimnázium utolsó évében eldöntöttem: orvos leszek.

1991-ben – akkori nevén – Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatója lettem. Érdekes, hogy már az első tanévben kapcsolatba kerültem az Urológiai Klinikával. A gyakorlat során a műtői munkát is bemutatták, és túlzás nélkül állíthatom: beleszerettem „a műtétes szakmába”. Később Tudományos Diákköri munka keretében tértem vissza az intézetbe, majd Dr. Székely József témavezetésével itt készítettem el államvizsga dolgozatomat „Felső húgyúti endourológia” címmel. Orvosi diplomámat „Summa cum laude” minősítéssel 1997-ben vehettem át. Ugyanebben az évben a Pécsi Urológiai Klinika orvosa lettem. Urológiai szakképesítésemet „kiválóan megfelelt” minősítéssel 2003-ban nyertem el.

„Tévedés azt gondolni, hogy az orvosi munka, vagy a hosszú operációk egy teljes életet kívánnak. Valójában pont fordítva igaz: csak az vállalkozzon a betegek ellátására vagy operálására, aki a kórházon kívül is teljes életet él. Nagyon sokat köszönhetek családomnak: feleségemnek Mónikának, és öt gyermekünknek: Dorkának, Annának, Katalinnak, Mátyásnak és Franciskának, akik mindenben támogatnak.”

Miért pont az urológia?

Az urológia alapvetően a szervezet méregtelenítését végző húgyúti rendszer, valamint a húgyutakkal összefüggésben álló férfi nemi szervek sebészetével foglalkozik. Ezen szervrendszerek számos betegségcsoportja tartozik ide: kőbetegségek, gyulladásos kórképek, daganatos megbetegedések, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, működési zavarok, különös tekintettel a vizeletürítés zavaraira; de még a sérülések ellátása is az urológus feladata. Nagyon sok határterületi kérdés is ide tartozik: a nemi működéssel foglalkozó andrológia napjainkban válik külön tudományággá, ugyanakkor a kismedencei sebészet és nőgyógyászat egyre jobban összefonódik az urológiai sebészettel. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az urológiai sebészet fegyvertárában a létező összes – nyílt, endoszkópos, laparoszkópos – sebészeti módszer fellelhető, akkor érthető, hogy az urológia már az egyetemi évek alatt felkeltette az érdeklődésemet. A legfontosabb érv az urológia mellett mégsem a sebészeti és tudományos kihívás volt, hanem a betegekkel való kapcsolat. Az urológiai betegségek felismerése, kivizsgálása és megoldása is egy személyben az urológus feladata, sőt a betegek utógondozását, követését is az urológus végzi.

Miért pont az onkológia?

A négy „nagy” uro-onkológiai betegség: a prosztata, a vese, a hólyag és a herék rosszindulatú daganata a tíz leggyakoribb daganat közé tartozik (ill. a heredaganat a fiatal férfiak leggyakoribb szolid daganata). Mindegyik uro-onkológiai betegség komplex kivizsgálást és kezelést igényel, melynek a sebészet is része. Ráadásul az uro-onkológia területén napjainkban forradalmi változások zajlanak. Fontos, hogy legyenek olyan urológusok, akik ezeket a komplex kérdéseket és változásokat a maguk teljességében átlátják. Prof. Dr. Farkas László intézetvezetőm és tanárom ezekkel a gondolatokkal javasolta a másodszakvizsga elvégzését. Kérésének örömmel tettem eleget, és 2009-ben onkológiából is „kiválóan megfelelt” minősítéssel szereztem szakképesítést. Bár képesítésem – a magyar szabályozásnak megfelelően – minden onkológiai területre érvényes, kizárólag urológiai daganatos betegek ellátásával foglalkozom. A Pécsi Urológiai Klinikán feladatom volt az onkoteam-ek előkészítése ill. a klinika által gondozott daganatos betegek ellátásának megszervezése.

Kutatás

A betegellátás mellett az egyetemi munka szerves részét képezi a kutatás és az oktatás is. Kutatásim során a hólyagdaganatok kialakulásával foglalkoztam. Munkacsoportunkkal arra kerestük a választ, hogy az urotheliális karcinóma miért viselkedik viselkedik másként különböző betegekben. 2003-ban ICRETT ösztöndíjjal 2 hónapot töltöttem a Heidelbergi Karls Ruprecht Egyetem urológiai daganatokkal foglalkozó Molekulárbiológiai Laboratóriumában, ahová később 7-10 napos tanulmányút keretében több alkalommal visszatértem. Témavezetőm, Prof. Dr. Kovács Gyula segítségével a pécsi klinikán is kialakítottunk egy tudományos munkahelyet, lehetőséget teremtve a kutatás folytatására.

„Molecular genetics of urothelial cancer of the bladder” című Ph.D. téziseimet 2012-ben védtem meg, „summa cum laude” eredménnyel. A dolgozat és magyar nyelvű összefoglalója, valamint publikációim listája a mellékletben olvasható.

Oktatás

A klinikai munka során mind a graduális, mind a postgraduális oktatásban folyamatosan részt vettem, magyar és angol nyelven is. Témavezetésemmel 7 szakdolgozat született, ebből 3 angol nyelven. A 2015/16 tanévtől kezdve az Urológiai Klinika Oktatási Igazgatóhelyettese lettem. Új munkahelyemen szakorvosjelöltek elméleti és gyakorlati képzésében veszek részt. Gyakran megfeledkezünk az oktatás legfontosabb szegmenséről: a betegek oktatásáról. A gyógyítás az orvos és a beteg közös munkája. Sokkal könnyebb ezt az együttes munkát végezni, ha a beteg tisztában van betegségével, a szükséges vizsgálatokkal, a lehetséges kezelési módokkal – vagyis látja azt, hogy orvosával együtt hogyan tartanak a gyógyulás felé. Sajnos, a mai szűkös keretek között, ez gyakran kimerül a kötelező felvilágosításban. A magánrendelések egyik legnagyobb előnye, hogy lehetőséget és időt ad a részletes megbeszélésre is.

Szakellátás a klinikai munka mellett

A klinikai munka mellett folyamatosan végeztem járóbeteg ellátást több intézetben: vesekő-kezelést és ún. egynapos műtéteket a pécsi Egynapos Sebészeti Centrumban; az Eszterházy Egészségközpontban, Szentlőrincen, az intézet megnyitása óta urológiai szakrendelést; PTE Onkoterápiás Intézetében uro-onkológiai betegek szakellátását.

Hogyan tovább?

2016. őszén Dr. Buzogány István Tanár Úr, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ Urológiai és Sebészeti Osztályának vezetője hívott meg, hogy a továbbiakban az általa vezetett intézetében folytassam az urológiai munkát. A megtisztelő felkérésnek örömmel tettem eleget, 2017 januárjában már itt dolgozom. Az intézet az uro-onkológiai sebészet egyik legnagyobb magyarországi centruma. A teljes urológiai ellátáson túl kiemelkedő számban végezzük urológiai daganatos betegek radikális műtéteit.

Élet az urológián kívül

Tévedés azt gondolni, hogy az orvosi munka, vagy a hosszú operációk egy teljes életet kívánnak. Valójában pont fordítva igaz: csak az vállalkozzon a betegek ellátására vagy operálására, aki a kórházon kívül is teljes életet él. Nagyon sokat köszönhetek családomnak: feleségemnek Mónikának, és öt gyermekünknek: Dorkának, Annának, Katalinnak, Mátyásnak és Franciskának, akik mindenben támogatnak.

Ha Ön szakmai tevékenységemen túl is szeretné felvenni velem a kapcsolatot, szívesen látom barátaim között facebook oldalamon (tamas.beothe), vagy személyesen.

Üdvözlettel:
dr. Beöthe Tamás