Szervezetünket megtámadó legkisebb kórokozók a vírusok. A vírusok egyik nagy csoportja a HPV (Humán PapillomaVírus). A HPV-k nagy része nem okoz semmilyen tünetet, vagy betegséget. A humán papillomavírus kimutatására az irányította a figyelmet, hogy ez a vírus tehető felelőssé a méhnyakrák kialakulásáért. Több daganatos betegségben megtalálták a HPV-ket, de egyértelmű ok-okozati kapcsolat, a rák kialakulása és a vírus között a méhnyakráknál állapítható meg. Feltételezik a szerepét a szájüregi daganatok, a hímvesszőrák és a végbélnyílás rákos megbetegedésében. Ezeknél a kórképeknél egyértelmű bizonyítékokkal még nem rendelkezünk, ami azt jelenti, hogy bár nagy százalékban megtalálhatóak a HPV-k, de nincs adat arra vonatkozva, hogy a rák keletkezésében részt vennének.

Jelenleg közel 100 HPV vírust azonosítottak, melyek közül mintegy 40 fajta okoz nemi szervi fertőzést, melyek közül 15 jelent magas kockázatot a méhnyakrák kialakulása szempontjából.

A rendszeres éves nőgyógyászati szűrés azért fontos, mert olyan problémákra is fényt deríthet, amelyek még esetleg tünetmentesek. A méhnyakrák legtöbbször nem hirtelen fejlődik ki, hanem a tartós HPV-fertőzés következményeként évek múltán alakulhat ki. Így, az időben észlelt rákelőző elváltozások, szinte 100%-ban gyógyíthatóak.

Mi a jelentősége a férfiak HPV szűrésének?

Jelen tudomásunk szerint a férfiakban rosszindulatú megbetegedést nem okoznak, de a férfiak ugyanúgy hordozói a vírusnak. Az ő esetükben csak ritkán okoznak megbetegedést, legtöbbször tünet- és panaszmentesek. HPV-fertőzésüket csak szűrővizsgálattal lehet igazolni. Ennek jelentőségét az adja, hogy a párkapcsolatban továbbadhatja, vagy visszaadhatja a fertőzést a partnerének, akinél már betegséget, daganatot okozhat.

Amennyiben a partner magas rizikójú HPV-vel fertőzött, érdemes a tünetmentes férfi vizsgálata is. Ennek oka az, hogy így bizonyítható az esetleges fertőzés és a kezelés párhuzamosan végezhető, abban az időszakban, amikor a hatásos szexuális védekezésre (óvszer) felhívjuk a figyelmet. A kezelési időszak végén, így elkerülhető, hogy a gyógyult női partner visszafertőződjön, mert az óvszer elhagyását csak a férfi negatív (nincs rizikót okozó HPV) eredménye esetén javasoljuk.

Az óvszerrel való védekezést a szexuális együttlét minden formájára ki kell terjeszteni, mert tudni kell, hogy a petting, a hüvelyi, az orális és az anális szex során is lehet fertőzést szerezni.

A vírusfertőzések ellen, így a HPV-k ellen sem rendelkezünk gyógyszeres kezeléssel. A vírusfertőzést megelőzéssel lehet elkerülni, – melyre a nők esetében hatékony oltóanyaggal rendelkezünk, – vagy a fertőzést kell elkerülni, védekezéssel, és a monogán párkapcsolatra való törekvéssel. Amennyiben a fertőzés létrejött a szervezetünk immunrendszerében bízhatunk és abban segíthetjük, hogy elkerüljük a további „ráfertőződést” , illetve stimuláljuk a védekezőrendszerünket egészséges életmóddal és/vagy gyógyszerrel (Isoprinosine). Ez egy lassú folyamat, az első kontrollvizsgálatok idejét 6-12 hónapban határozzuk meg.

A férfiak HPV szűrése

férfiak HPV-szűrése során a nemi szervek fizikális vizsgálata után, egy apró speciális műanyag kefével a makk karimájáról, a fityma tapadási részéről, a makkról és a külső húgycsőnyílásról dörzsölünk le sejteket. Ezután a kefét egy speciális folyadékot tartalmazó hordozóban szállítjuk a laboratóriumban. Itt a HPV-k kimutatását, és tipizálását úgy végzik, hogy a vírusok genetikai állományát a DNS-t, úgynevezett „PCR-technológiával” azonosítják.

A HPV-fertőzések közül a magas kockázatú (rizikójú) típussal fertőzött esetekben kell szigorú orvosi követést és gondozást ajánlani. A magas kockázatú típusok közül a 16 és 18 típusok a méhnyakrákos esetek csaknem 70 százalékát okozzák, a további 30 százalékért a többi magas rizikójú HPV típus tehető felelőssé.

HPV kockázati csoportjai

  • alacsony kockázatú HPV-típusok – LR -: 6, 11, 42, 43, 44/55 HPV-típusok
  • magas kockázatú HPV-típusok – HR – 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 HPV-típusok