Az STD (szexuálisan terjedő betegségek) egy angol nyelvű rövidítés, a Sexually Transmitted Diseases, azaz szexuális úton terjedő betegségek kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy ezek a különféle kórokozók által előidézett fertőző megbetegedések szexuális érintkezéssel terjednek. Fontos leszögezni, hogy szexuális érintkezésnek számít minden olyan érintkezési forma, ahol a nemi szervek a szexuális partner valamely nyálkahártyájával (nemi szervek, száj, végbél) kerülnek kapcsolatba, tehát a hüvelyben, a szájban vagy a végbélben végzett közösülés egyaránt fertőzéseket közvetíthet.

A kifejezetten szexuális úton terjedő kórokozók közé több mint 30 fajta baktérium, vírus és gomba tartozik. Ezek a legkülönbözőbb betegségeket, tüneteket okozzák, sőt van köztük olyan is, amely tünetet nem okoz. Ezeket a tünetmentes “gazdák” hordozhatják és a párkapcsolatuk során továbbadhatják, ilyenkor a partnernél tüneteket okozva.

Vannak olyan panaszok, elváltozások, amelyek felhívhatják a fertőzésre a figyelmet, ilyenek a nemi szervek elváltozásai, fájdalmai, sebei, váladékozása, viszketése, elszíneződése, vagy vizelési fájdalom, esetleg a környéki nyirokcsomók duzzanata. A betegség igazolására ritkán elegendő önmagában az orvosi vizsgálat és a megtekintés, legtöbbször a kórokozók kimutatására kell törekedni a testváladékokból, nemi szervekről, vagy vérből. A kezelést sokszor az első rendelésen el kell kezdeni, de a laboratóriumi eredmények után, úgynevezett célzott gyógyszeres terápiát tudunk folytatni. Fontos a betegek partnereinek vizsgálata és a teljeskörű, hatékony (óvszer) szexuális védekezés a gyógyulás végéig.