A fogamzásgátlásnak, a nem kívánt terhesség elkerülése céljából nagy a jelentősége. A családok felől egyre nagyobb az igény a férfiak fogamzásgátlására, ezzel kímélve partnerüket a gyógyszerszedéstől, vagy műtéttől.

Hazánkban jelenleg a hagyományos, de alacsony hatékonyságú módszereken – óvszer, megszakításos védekezés – kívül, csak egy műtéti eljárás létezik a férfiak fogamzóképességének gátlására: a művi meddővététel, a két ondózsinór átvágásával és lekötésével (vasectomia). Ez a módszer nagyon hatékony, gyakorlatilag teljes meddőséget okoz, a hátrányának az róható fel, hogy végleges megoldás, – nagyon alacsony az esélye a későbbi műtéti rekonstrukciónak -, továbbá műtéti beavatkozással jár.

A műtétet ambuláns formában, helyi érzéstelenítésben végezzük, így kb. 30 percet vesz igénybe. Az operáció során az apró 1-1,5 cm-es metszésekből a herezacskó jobb és bal oldalán felkeressük az ondóvezetéket és két helyen elkötjük, majd átvágjuk. A műtét előtt szigorú, törvény áltl szabályozott adminisztratív eljárás szükséges.

2014-ben módosították a művi meddővételre vonatkozó jogszabály rendelkezést, melyben a kérvény beadásától a műtétig, hosszabb várakozási időt írtak elő. Azok a magyar állampolgárok kérhetik a művi meddővé tételüket, akik elmúltak 40 évesek vagy van 3 gyermekük. A kérvényt, indoklással kell benyújtani. 6 hónappal később meg kell erősíteni a szándékot és andrológiai vizsgálaton kell részt vennie. Ezután újabb 6 hónap várakozás után a műtét elvégezhető. A műtét az OEP által finanszírozott intézetekben is csak térítés ellenében végezhető el, melyet az operáció előtt kell az adott klinikának/kórháznak befizetni. Az összege évente változó, 2024-ben kb.: 110.000 Ft. A műtét után 3 hónappal ismételten spermavizsgálat végzendő, amivel igazolni kell a meddőséget (addigra ürülnek ki maradéktalanul a spermiumok).