A kor előrehaladtával bekövetkező, férfiakban zajló hormonális változások évtizedek óta ismertek. Miután ezt nem lehet egy olyan pontos időponthoz kötni, mint a nőkben, ezért a férfi klimaxról, vagy változó korról nem beszéltek az orvosok. Az utóbbi évek vívmányának tekinthető, hogy ez a kifejezés ma már elfogadott a tudományos életben. Számos élettani változást, betegséget és pszichés problémát vezetünk vissza a tesztoszteron relatív hiányára és pótlásával jelentős szubjektív és objektív javulást érünk el.

A tesztoszteron létfontosságú hormon. Élettani hatásai nélkülözhetetlenek a csontrendszer, az izomzat, a zsíranyagcsere, a vérképzés, az agy, a nemi szervek és a bőr számára. Hiányában fizikai tünetek széles skálája jelentkezhet: az erektilis diszfunkciótól és csökkent libidótól kezdve az izom tömegének és erejének megfogyatkozásán át a csontritkulásig. A tesztoszteron elégtelen szintjét pszichés panaszok sora is jelzi, amelyek között a fáradékonyságot és a depressziót lehet kiemelni.

A férfi hormonpótlás, a tesztoszteron kezelés hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Számos publikáció látott napvilágot, és tudományos bizonyítékok születtek arra vonatkozóan, hogy a tesztoszteronhiány milyen rendszerbetegségeket okozhat. A gyógyszergyári fejlesztéseknek köszönhetően napjainkban a modern gyógyszerek széles választéka áll az andrológus és urológus szakemberek rendelkezésére. A különböző hatásmechanizmusú, más-más adagolású, különböző felszívódású készítmények közül egyénre szabottan választhatják ki betegeiknek a megfelelő terápiát.

A férfi hormonpótlást szigorú szabályok szerint, szoros ellenőrzés mellett szabad végezni. Rendszeres vizsgálatok és vérvételek szükségesek, mely során a tesztoszteron mellett, a vérkép, vese- és májfunkciók és a PSA ellenőrzése is szükséges.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a kívülről bevitt férfi hormon (tesztoszteron) a szervezett által termelt saját (endogén) tesztoszteron termelését csökkenti. Tartós alkalmazása esetén a maradék hormonfunkció is kiesik. Ennek az a magyarázata, hogy ha kívülről normális tesztoszteron szintet biztosítunk a szervezet úgy érzékeli, hogy nem kell hormont termelnie (ezt az agyalapi miriggyel és agyfüggelékkel összekapcsolt bonyolult hormonrendszer szabályozza). Így folyamatos alkalmazása maradandó károsodást is okozhat, és az elhagyása esetén a kezdetinél is alacsonyabb hormonfunkcióval kell számolnunk. Ez a veszély nem áll fenn abban az esetben, amikor olyan súlyos a hormonhiány, hogy kezdetben nem, vagy alig mérhető a tesztoszteron.

Az utóbbi években, az előzőekben részletezett mellékhatás kiküszöbölése céljából egyre gyakrabban az úgynevezett intermittáló (megszakított) hormonkezelést alkalmazzuk a folyamatos helyett. Ilyenkor 3-6 hónapos kezelést indítunk és a panaszok, illetve a hormonértékek javulása után megszakítjuk a kezelést (3-12 hónapra). Amikor a panaszok ismét fokozódnak és ezt a laborparaméterek is alátámasztják a kezelést újra elindítjuk.

További fontos megjegyzés, hogy a tesztoszteron külső bevitele nemzőképes férfiban meddőséget, sokszor a spermiumtermelés visszafordíthatatlan károsodását okozza! Így gyermekre vágyó férfinál hormonkezelést (tesztoszteron hormonpótlást nem végzünk)! Szakmailag szigorúan tilos!

Ennek az az oka, hogy, a here spermiumtermelő szöveteire a kívülről bevitt tesztoszteron nem hatékony, mert nem jut be a sejtekbe (az úgynevezett vér-here gát miatt), viszont a saját a spermiumok éréséhez szükséges tesztoszteron kiesése miatt romlik, sőt meg is szűnhet a spermiumtermelés.