A szívritmuszavar egy gyűjtőfogalom,a szívizom normális ritmusos összehúzódásainak zavarát jelenti. Ebben az esetben a szív vagy a normálistól lassabban – bradycardia – vagy gyorsabban – tachycardia – működik, a ritmus nem egyenletes. Viszonylag gyakori a felbukkanása a belgyógyászatban, általában a szív társbetegségeivel együtt fordul elő, de létezik veleszületett szívritmuszavar is. Megkülönböztetünk a pitvarokban és a kamrákban létrejövő ritmuszavarokat, valamint az ingerületképzés és -vezetés zavarait.

Mik a tünetei?

A tünetek lehetnek időlegesek ( csak néha, rövid időre jelentkezik ), de lehetnek állandóan fennállóak is. A heves szívdobogásérzés, erős szívdobbanások, kihagyások, a beteg erős rosszullétre, légszomjra panaszkodik. Rosszullét, szívtáji fájdalom,  légszomj, gyengeség, csökkent teljesítőképesség, eszméletvesztések, szédülés is szerepelhet az anamnézis során a  beteg tünetei között.

Diagnosztika

  • EKG
  • 24 órás EKG-monitorozás (Holter-EKG)
  • terheléses EKG
  • többnapos EKG-monitorozás 
  • szív ultrahang vizsgálat

A szívritmuszavar kezelése

Leggyakoribb a gyógyszeres beállítás, ilyenkor az orvos igyekszik az egyenletes ritmust visszaállítani, azaz a szív normál működését elérni. Ritkább esetben előfordulhat pace maker, azaz egy beültethető készülék alkalmazása is, mely a lassú szívverést tudja felülszabályozni.

Nagyon fontos megemlíteni az életmód váltás jelentőségét a betegség előfordulása esetén, úgymint fizikai aktivitás, sport növelése, szívbarát élelmiszerek fogyasztása, zsíros ételek kerülése, sztresszmentes életmód, kávé és alkohol fogyasztás minimalizálása és a dohányzás elhagyása.