A magasvérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség.

A vérnyomás az a nyomás, amit a szív és az artériák fejtenek ki, hogy a vért továbbítsák a testben.

A magasvérnyomás (hipertónia) az az állapot, melyben az ütőerek (artériák) falára feszülő nyomás meghaladja a normális értéket.

A vérnyomást két mérőszámmal jellemezzük. Az első értéket nevezzük szisztolés értéknek, mely az erekben uralkodó nyomást mutatja a szív összehúzódásakor (ez az első érték mindig a magasabb), a második értéket pedig akkor olvassuk le, amikor a szív kamrái elernyednek. Ülő helyzetben, nyugalomban kell végezni a mérést. A méréseket mindig azonos karon végezzük, azonos napszakban. A vérnyomás napszaktól függően kismértékű ingadozást mutat, reggel és kora este a legmagasabb értékű.

Akkor beszélünk magas vérnyomásról, ha nyugalmi állapotban, legalább egy-egy hetes időközzel, három különböző időpontban mért vérnyomásértékek átlaga magasabb 130/85 Hgmm-nél.

Magasvérnyomás okai:

Az esetek 90%-ban a magas vérnyomás kiváltó okát nem tudjuk meghatározni. Az esetek kis részében tisztázható a magasvérnyomás eredete, és a háttérben lévő betegség rendezésével a hipertónia is sokszor megszűnik.

A magasvérnyomás  következményei:

A megnövekedett vérnyomás terheli a szívet, az erek falának károsodásához vezet és olyan súlyos szövődményekkel fenyeget, mint a szívinfarktus, a szélütés (stroke)szívelégtelenségperifériás érbetegség (érszűkület) vagy veseelégtelenség.

A magasvérnyomás kezelése:

A magas vérnyomás megelőzhető, és sokszor sikeresen enyhíthető, ha egészségesebb életmódot választunk. A legfontosabbak:

  • Elkerülni a túlsúlyt
  •  és telített zsírok fogyasztásának csökkentése
  • Túlzott alkoholfogyasztás kerülése
  • Stresszt okozó szituációk kerülése